У организацији Туристичке организације Лесковац ће се у  четвртак 28. 09. 2023. године са почетком у 13 сати у порти цркве св. Јована Крститеља у Вучју биће одржан велики сабор посвећен знаменитом јунаку лесковачког краја – Николи Скобаљићу (1430 —  1454).

Након освајања Цариграда, турски султан Мехмед II (1451—1481) одлучио је да освоји Деспотовину. За одбрану Деспотовине формиране су две војске: једна у Дубочици, којом је командовао Никола Скобаљић, а друга на Ситници. Деспот је саветовао да се војске евентуално предају, па када Угарска буде у стању да му помогне, касније ће их ослободити – но то није прихваћено. Скобаљић се противно наређењима деспота Ђурђа Бранковића супротставио Турцима и 24. септембра 1454. године са војском из Дубочице до ногу је потукао турску војску код Бање на прилазима Новом Брду.

Поставка Народног Музеја Лесковац

Кад је султан сазнао за пораз своје војске код Бање, одлучио је да лично поведе војску, да се обрачуна са Скобаљићем и да заузме Ново Брдо. Неколико месеци касније, повео је војску из Софије, и преко Радомира и Ћустендила и долином Јужне Мораве, стигао је у Дубочицу, коју је напао и почео да пљачка. У повлачењу према својој тврђави код Вучја, Скобаљић је пружио отпор, али је 16. новембра 1454. године, на реци Трепањи код Кислине, поражен и заробљен. Скобаљић је заједно са својим стрицем (чије нам име није сачувано) набијен на колацТако је Никола Скобаљић први Србин за ког знамо да је погубљен на тај језиви начин. Након овога, Турци су освојили Дубочицу и наставили пљачкање.

То је била последња битка. После тога настаје ропство и мрак, дугих 423 година.

Лесковац је под османску власт пао 1454. године и тада  почиње окупација ових крајева која  је трајала до децембра 1877. године.

Остаци Скобаљићевог града налазе са на северним обронцима планине Кукавице код Вучја јужно од Лесковца. Скобаљић је остао као легендарна личност и у народним предањима.